DSCN00361Een groene omgeving biedt herstel na opgebouwde stress. NAHF ondersteunt en faciliteert het gebruik van een Zweedse methode voor het behandelen van mensen met stress gerelateerde klachten in speciaal daarvoor ingerichte tuinen. Deze methode past men sinds 2002 met veel succes toe in Zweden. Nu is deze vertaald naar een Nederlandse toepassing in het eerste Vitura VitaliteitCentrum op Landpark Assisiƫ in Biezenmortel.

Vitura stelt mensen in staat hun vitaliteit duurzaam te verbeteren door gebruik te maken van een groene, natuurlijke omgeving. In deze omgeving leren mensen hun veerkracht te vergroten en te herstellen van langdurige, stressvolle situaties. Deelnemers ontdekken zelf, geholpen door een multidisciplinair team van professionals, wat voor hen de ideale aanpak is. De omgeving waarin dit plaatsvindt is een combinatie van speciaal daarvoor ingerichte tuinen en de omliggende natuur, die ingezet wordt in het preventie- of herstelproces.

Het multidisciplinaire team bestaat uit vakspecialistische therapeuten (psychotherapeut, fysiotherapeut, vaktherapeut beeldend, vaktherapeut tuin) aangevuld met een hovenier. Uitgangspunt is een multidisciplinaire en holistische benadering, in combinatie met de tuin en natuurlijke omgeving. Vanaf de start gebruiken wetenschappers de resultaten van de behandelmethode voor hun onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek zetten ze in om de methode verder te ontwikkelen. Kijk voor meer informatie op: www.vitura.nl.

Bij dit project zijn op dit moment betrokken: UPP, SHFT, SLU, NAHC AB, Rabobank Hart van Brabant, provincie Noord-Brabant, Productschap Tuinbouw, Achmea, Van Helvoirt Groenprojecten en Stichting Prisma.