stress

Stress is een van de belangrijkste ziekteveroorzakers in de westerse wereld, zo meldt de World Health Organization. Dat zien we ook in Nederland, waar zo’n 30% van het langdurig ziekteverzuim te maken heeft met overmatige stress. Burn-out kost de Nederlandse samenleving dagelijks maar liefst 20 miljoen euro. De relatie met onze stedelijke omgeving en onnatuurlijke manier van leven wordt steeds duidelijker.

Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat ongeveer twee derde van de Amerikaanse fulltime werknemers kampt met aan werkstress gerelateerde klachten. 23% voelt zich vaak burn-out. Het is een dringend probleem dat naar schatting zorgt voor 125 tot 190 miljard dollar aan gezondheidszorguitgaven. Bij verpleegkundigen is het percentage burn-out nog hoger. Onderzoekers van Legacy Emanuel Medical Center in Portland, VS, toonden aan dat symptomen zoals emotionele uitputting en depersonalisatie bij verpleegkundigen verminderen als zij eens per dag ongeveer 20 minuten kunnen ontspannen in een natuurrijke omgeving. Onderzoekers van de University of Michigan in de VS kwamen tot vergelijkbare conclusies naar aanleiding van een onderzoek onder stedelijke bewoners en hun contact met natuur. Het bewijst opnieuw dat een groene omgeving herstel geeft na opgebouwde stress. Deze resultaten zijn ook zeer relevant in een context van toenemende verstedelijking en toenemende kosten voor gezondheidszorg.

Wat doet NFH?

Nature For Health brengt kennis samen, van over de gehele wereld, en vertaalt die naar het dagelijkse leven van mensen en de praktijk van gezondheidsinstellingen. Nature For Health draagt bij aan initiatieven die mensen met stressklachten of burn out behandelen in speciaal daarvoor ingerichte tuinen en parken en in natuurgebieden. Daarnaast creëerde NFH zogenoemde “living labs” voor de behandeling en het voorkomen van stress-gerelateerde klachten, waaronder Vitura – Vitaliteitcentrum, opgezet op basis van jarenlange ervaring uit Nederland en Zweden. Dit centrum is niet meer functioneel.

Zie ook:

Experiencing a Garden: A healing garden for people suffering from burnout diseases 

Reduced symptoms of burnout noted in nurses who spent one break a day in a hospital garden

NAHF koppelt praktijk aan onderzoek 

Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers

Using green space in health care settings | Health Facilities Management

The 72 Hour Cabin in Sweden