Nature For Health NudgeLentekracht en Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) bouwen – samen met jongeren – aan hét nieuwe platform om millennials met elkaar en de natuur te verbinden en tegelijkertijd stress te verminderen: #SamenBlokjeOmdenken. We doen dat met partners, zoals Nature Academy.

Het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in mei 2021 besloten om SBO financieel te ondersteunen om zo de impact verder te vergroten.  

Op 3 juni 2021 is het platform Samen Blokje Omdenken gelanceerd. De naam Samen Blokje Omdenken is bedacht door een – nu afgestudeerde – student, Pim van Dijk, die een studie heeft gedaan naar de relatie millennials, stress en eenzaamheid.

No alternative text description for this image
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SBOPost16052021.jpg

Meer stress door corona
Veel millennials hebben te maken met veel stress. Corona heeft deze trend versterkt. Door de corona-beperkingen is eenzaamheid ook een steeds groter probleem. Talloze onderzoeken bewijzen dat de natuur een positieve werking op mentale gezondheid heeft. Jolanda Maas, assistant professor op de afdeling Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, doet onderzoek naar de de helende werking van natuur: “Contact met de natuur onder meer kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van stress, beter slapen, geluksgevoel en een vermindering van agressie en ADHD-symptomen. Een ommetje in de natuur doet wonderen.” Daarom wil Samen Blokje Omdenken millennials activeren om de natuur te beleven. De aanpak is gebaseerd op uitgebreid onderzoek onder millennials, en is vanaf de start ontwikkeld in co-creatie met jongeren.

Studenten willen vaker de natuur in
In de eerste fase richt het platform zich op studenten, van MBO tot universiteiten. Studenten hebben het in deze coronatijd extra voor de kiezen gehad. Sommige studenten hebben de gebouwen waar ze hun opleiding volgen en hun collega-studenten nog niet eens gezien. Contacten zijn door de coronamaatregelen beperkt. Door deze beperkingen hebben steeds meer studenten hun omgeving verkend. Bezoeken aan natuurgebieden zijn steeds frequenter geworden. Maar studenten hebben aangegeven graag keuzemogelijkheden te hebben en vaker samen de natuur in te willen gaan.

Het platform: inspiratie, gezelschap en activatie
De aanpak van het platform is een combinatie van inspiratie, gezelschap en activatie. Het online platform biedt onder andere laagdrempelige positieve podcasts over mentale gezondheid en natuur (voorbeelden), mogelijkheden om samen met anderen naar buiten te gaan (fysiek of digitaal, bestaande contacten of nieuwe contacten), explore-routes, trips & tricks en diverse activiteiten in de natuur in de buurt.

Pilot in Overijssel
Begin 2021 startte de pilot van Samen Blokje Omdenken in Overijssel, met steun van de Provincie Overijssel, en hiervoor zijn we op zoek gegaan naar 100 studenten die het platform als allereerst een keer willen uitproberen. Studenten hebben voor Overijssel ook routes ontwikkeld, podcasts en afspraken gemaakt met groenbeheerders in het stedelijk en landelijk gebied.

Project in Gelderland

In 2022 is het project Samen Blokje Omdenken in Gelderland uitgevoerd. Het project is uitgevoerd met nauwe betrokkenheid van jongeren, inclusief de Nationale Jeugdraad. In totaal zijn 10 activiteiten in de natuur georganiseerd, door en voor jongeren. Het project werd afgesloten met een Life for Nature event in Sonsbeekpark in Arnhem. dat resulteerde in een Life for Nature Declaration, die is aangeboden aan Gedeputeerde van Natuur van de provincie Gelderland, de Staatsecretaris VWS en de nationale coördinator van het Europese Jaar voor de Jeugd 2022.

Iets terug doen voor de natuur
Samen Blokje Omdenken wil ook wat terugdoen voor de natuur. Mede door het massale gebruik van de natuur in de coronatijd is de natuur nog verder onder druk komen te staan. Het platform biedt dan ook verscheidene mogelijkheden om de natuur een helpende hand te geven, vaak zelfs letterlijk.

Vanuit het Deltaplan Jeugd ondersteunt het ministerie van VWS de verdere ontwikkeling en uitrol van Samen Blokje Omdenken. De provincie Overijssel financierde de pilot in Overijssel en de provincie Gelderland ondersteunde het project in Gelderland.  

We hopen SBO in alle regio’s van Nederland uit te rollen, in samenwerking met MBOs tot en met universiteiten, en alle andere geïnteresseerde organisaties of verbanden.

Geïnteresseerd? Neem graag contact met ons op via het SBO platform.