– nieuwsbericht van ’s Heeren Loo – “Met het introduceren van de visie ‘Natuur voor jou’ neemt ’s Heeren Loo een belangrijke stap in de vergroening van de gehandicaptenzorg. De visie is de leidraad om het waardevolle groen rondom cliëntwoningen en dagbestedingsplekken te versterken en optimaal in te zetten. Zodat dit een positieve impact heeft op de vitaliteit van cliënten en zorgmedewerkers én op de natuur.”

“Als organisatie omarmen we het (bewezen) positieve effect dat groen en natuur hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Door duidelijke uitgangspunten met elkaar te formuleren kunnen we optimaal gebruik maken van de bestaande natuur op onze locaties en weten we waar we bij nieuwe ontwikkelingen rekening mee moeten houden. Daarnaast biedt het ook kansen om groen meer en bewuster in te zetten bij dagbesteding en in de behandeling van cliënten. En we hopen natuurlijk dat het hiermee nog aantrekkelijker wordt voor cliënten en medewerkers om naar buiten te gaan”, vertelt Jan Peter Niezink, programmamanager Duurzaamheid bij ’s Heeren Loo.

De visie ‘Natuur voor jou’ kwam tot stand in samenwerking met Nature For Health (NFH). Een organisatie die al veel ervaring heeft in het helpen vergroenen van zorgorganisaties. Rob Wolters, directeur NFH zegt: “Gezamenlijk hebben we een inspirerende en vernieuwende visie ontwikkeld. De uitvoering van de visie draagt direct bij aan de zorgfunctie en de vitaliteit van cliënten, zorgmedewerkers en de natuur op de woonzorgparken. Ik ben erg enthousiast over het resultaat! De visie kan als voorbeeld dienen voor andere zorginstellingen in de gehandicaptenzorg en daarbuiten”.

De visie wordt de komende tijd binnen ’s Heeren Loo vertaald naar een beheerplan per woonzorgpark. Niezink: “We hebben binnen ’s Heeren Loo twaalf woonzorgparken met elk unieke natuureigenschappen. Door vanuit een gedeelde visie een beheerplan op maat te maken, komt op elk woonzorgpark de natuur het meest tot zijn recht. En op die manier kunnen cliënten en de medewerkers optimaal profiteren van de voordelen ervan. Daarnaast dragen we daarmee onder andere bij aan meer biodiversiteit en een prettiger leefklimaat bij extreme hitte.”