Op donderdag 30 september 2021 organiseert Stichting Green Mental Health in samenwerking met Stichting Nature For Health, Van Helvoirt Groenprojecten en Uitgeverij Boom – De Tijdstroom het online congres Natuur & Mentale Gezondheid vanuit Berkel-Enschot. Het congres wordt voorgezeten door de NFH directeur, Rob Wolters.

Binnen Nederland is er een toenemende belangstelling voor projecten en activiteiten op het raakvlak van natuur en mentale gezondheid. De huidige maatschappij wordt steeds complexer en ons brein heeft de tijd nodig om af te koelen en te resetten. Waar kan dit beter dan in de buitenlucht, in een park en in de vrije natuur op een mooie stille plek waar minder prikkels zijn en nieuwe creatieve gedachten weer wortel kunnen schieten?

Er is in de afgelopen jaren een nieuwe ‘groene beweging’ ontstaan. Gepassioneerde mensen vanuit zorg-, agrarische en natuurorganisaties hebben de krachten gebundeld en delen kennis en ervaringen die bijdragen aan een betere mentale gezondheid in de breedste zin van het woord. We informeren elkaar door middel van lezingen, workshops, werkbezoeken en buitenactiviteiten en wisselen kennis en ervaringen uit. Het doel van deze bijeenkomsten is dat er binnen Nederland een netwerk ontstaat van gelijkgestemden; mensen met een passie voor natuur en mentale gezondheid.

Waar kun je het beste een online congres organiseren over dit thema? Bij Stichting Nature for Health in Berkel-Enschot natuurlijk. Op deze plek wordt al jaren druk gepionierd en zijn al veel nieuwe landelijke en zelfs internationale samenwerkingsverbanden ontstaan.

Uiteraard houden we rekening met de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM. We hopen uiteraard op een virus-milde periode, maar kiezen voor de zekerheid toch voor een online congres. Zo weten we zeker dat de editie van 2021 door kan gaan.

Welk programma kun je verwachten? We gaan in gesprek met wetenschappers. Onderzoekers uit het hele land praten je bij over het nut en de noodzaak van herstellen in de natuur en op welke manieren je dit het beste kunt doen. Alle bij ons bekende nature based interventions (NBI) komen aan bod. Ook maken we duidelijk hoe je deze nieuwe interventies kunt implementeren binnen je eigen organisatie.

In de overige blokken binnen het rooster laten we je de goede voorbeelden uit de praktijk zien en horen, die momenteel al succesvol zijn in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de zorgboerderij van Bram van der Leden, ervaringen met natuur op recept, het bouwen van een tiny house, helende tuinen, speciale projecten voor ouderen, projecten voor jongeren, dagbesteding door werken in het bos en succesvolle re-integratieprojecten in de natuur.

Zie voor meer informatie en inschrijven de website van Green Mental Health.