Al vele eeuwen wordt de genezingswaarde van het landschap gewaardeerd en benut, bijvoorbeeld via thermen en (andere) kuuroorden.

Er zijn verscheidene regio’s in Europa en elders in de wereld, die zich profileren of onderscheiden door een mix van aantrekkelijke of indrukwekkende landschappen en kuuroorden of andere plekken van ontspanning.

Landschappen die uitnodigen om te recreëren, te bewegen,  wandelen, klimmen, of na te denken over het leven en dichterbij onszelf te komen. Populaire voorbeelden zijn de bergen en de kustzones.

De relatie tussen landschappen en gezondheid is zeer evident in de term ”therapeutische landschappen” (Wilbert Gesler, 1992).

Gesler identificeert twee soorten van die landschappen:

  • landschappen met een schilderachtig karakter en gezondheidsbevorderende voorzieningen die hoofdzakelijk gericht zijn op ontspanning;
  • landschappen met een rijke mix van gezondheidsfaciliteiten (‘zorglandschappen’).

GesundLand Vulkaneifel (Vulkaneifel HealthyRegion) is een goed voorbeeld van een therapeutisch landschap.

GesundLand Vulkaneifel heeft de relatie tussen natuur, landschappen en gezondheid centraal gezet en biedt een breed scala aan landschapsgerelateerde diensten, gericht op gezondheidsproblemen zoals diabetes, rugklachten, stress, vaatproblemen en geestelijke gezondheid.

Nature For Health wil een internet-gebaseerd leernetwerk van ‘Groene Gezonde Regio’s ‘ opzetten, gerelateerd aan natuur, landschap, gezondheid en toerisme. En met aandacht voor (het ontwikkelen van) een netwerk van groentherapeuten, landschapstherapeuten en landschapsadviseurs.

Het Netwerk zal in overweging worden gegeven een tweejaarlijkse “Gezond Landschap van het Jaar” – wedstrijd uit te schrijven.

Wellicht kent u meer regio’s die zich promoten als “groen en gezond”. Geef ze graag aan ons door of breng ze in contact met ons!

Wilt u meer weten of meedenken of meedoen, neem gerust contact met ons op via info@nfhfoundation.com 

(Foto: GesundLand Vulkaneifel)

Zie ook: NFH wil geneeskrachtige landschappen in Europa in beeld brengen en Mooie Natuurplekken in Europa 

See also: Nature For Health wants to identify and connect healing landscapes in Europe and TherapeuticLandscapeNetwork

And: From therapeutic landscapes to healthy spaces, places and practices: A scoping review