Vitura was een van de ‘living labs’ van NFH. De groene, natuurlijke omgeving helpt mensen hun vitaliteit duurzaam te verbeteren. Hier leren mensen hun veerkracht te vergroten en te herstellen van langdurige, stressvolle situaties. Deelnemers ontdekten zelf, geholpen door een multidisciplinair team van professionals, wat voor hen de ideale aanpak is. De speciaal hiervoor ingerichte tuinen en de omliggende natuur droegen volop bij aan herstel en preventie.

Het Vitura team bestond uit vakspecialistische therapeuten (psychotherapeut, fysiotherapeut, vaktherapeut beeldend, vaktherapeut tuin) en een hovenier. Uitgangspunt was een multidisciplinaire en holistische benadering, in combinatie met de tuin en natuurlijke omgeving. Sinds de start gebruikten wetenschappers de resultaten van de behandelmethode voor hun onderzoek. De uitkomsten daarvan zetten ze in om de methode verder te ontwikkelen. 

Vitura is niet meer operationeel. De structuur van de zorgverzekering in Nederland en de verantwoordelijkheden van werkgevers met betrekking tot werknemers met burn out maakten het lastig om een gezonde financiële onderlegger te vinden voor Vitura.

De lessen die geleerd zijn met betrekking tot het functioneren van dit “living lab” zijn waardevol, en NFH is aan het verkennen wat in de toekomst mogelijk en wenselijk is met ‘behandelcentra voor stress en burn out in de natuur”.

Bij dit project waren betrokken: UPP, SHFT, SLU, NAHC AB, Rabobank Hart van Brabant, provincie Noord-Brabant, Productschap Tuinbouw, Achmea, Van Helvoirt Groenprojecten en Stichting Prisma.