psychologische stoornissenHet aantal psychische problemen in de westerse wereld neemt schrikbarend toe. Depressie, angststoornissen en zelfmoord treffen miljoenen mensen. Het verschil met minder ontwikkelde en dus groenere gebieden is opvallend. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de verstedelijking en onze huidige sociale en communicatiepatronen ons moe, onrustig en overprikkeld maken.

Ons dagelijks leven is steeds verder verwijderd van de natuur en de natuurlijke omgeving. Wereldwijd woont inmiddels meer dan de helft van de mensen in een stedelijke omgeving. Tegen 2050 zal dit aandeel 70% zijn. Stadsbewoners hebben 20% meer risico op angststoornissen en een 40 % hoger risico op stemmingsstoornissen dan mensen in landelijke gebieden. Mensen geboren en opgegroeid in steden hebben twee keer zoveel kans om schizofrenie te ontwikkelen. (Jordan, R. 2015). Kortom: minder groene ruimtes betekent minder geestelijke gezondheid.

Wat doet NFH? 

De natuur kan een belangrijk medicijn zijn voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Natuur kan letterlijk helpen de ‘zinnen te verzetten’. Contact met de natuur in een prikkelarme omgeving verlaagt het stressniveau en levert meer positieve gedachten op. Zelfs een korte wandeling of uit het raam kijken naar een mooi groen landschap heeft al een aantoonbaar effect.

NFH heeft samen met instellingen en partners praktijkgerichte initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd op het raakvlak van geestelijke gezondheid en natuur. Belangrijke initiatieven op dit vlak zijn de Groene GGZ, Samen Blokje Omdenken en de Groene Kans. Op deze website vindt u informatie over deze initiatieven.

Interessante informatie

Een heel mooi voorbeeld van “vergroende terreinen” betreft de RadboudUMC Psychiatrie Therapietuinen.

Reconnecting to nature vital for mental health and health care

Contact with nature during childhood could lead to better mental health in adulthood

Mental Health & NatureGreenSpaces – an overview

Sir David Attenborough | Mental health and nature

Clinically Significant Improvements in Mental Health through Connecting with Urban Nature

Mind – Nature and mental health