Ik ben Frans Kapteijns, boswachter en wandelcoach en ambassadeur Goede Doelen. Nature For Health (NFH) is een van die goede doelen die me nauw aan het hart liggen.

Als boswachter maar vooral ook wandelcoach ervaar ik dagelijks de helende werking van de natuur. In coronatijd was ik actief betrokken bij de Helend Landschapsdagen – Van Gogh Nationaal Park, die NFH organiseerde. De conclusie was eenvoudig maar inspirerend: het landschap heelt ons, maar wij moeten het landschap helen.

Elke investering in de natuur is een investering in onze gezondheid, stelt de Agenda Natuurinclusief 2.0 van het Collectief Natuurinclusief, en ik ben daar heilig van overtuigd. Fijn is daarom de samenwerking in Noord-Brabant van het Van Gogh Nationaal Park en NFH op het vlak van #NatuuropRecept. Dit is het voorschrijven van natuur door de “eerste lijn”, met name huisartsen en fysiotherapeuten. Daaruit is onder meer de ‘Doorverwijzingskaart Natuur op Recept Reeshof Tilburg – Van Gogh Nationaal Park’ voortgekomen.

Hopelijk zijn in een aantal jaren alle Brabantse huisartsenpraktijken betrokken bij Natuur op Recept.

Blij ben ik ook met de activiteiten van NHF en IVN op het vlak van het vergroenen van de geestelijke gezondheidszorg, de Groene GGZ. Het initiatief Het Groene Perspectief van de Groene GGZ richt zich op het aanbieden van natuuraanbod voor mensen op de wachtlijsten van de GGZ. Daarvoor kunnen natuur- en wandelcoaches en bosbadgidsen worden ingezet. Maar ook natuurbeheeractiviteiten van terreinbeherende organisaties. Wat een mooie manier om mensen op wachtlijsten te helpen, en voor hen om de natuur te helpen.

Het is geweldig dat er steeds meer aandacht is vanuit de zorgsector voor de positieve effecten van inzet van natuur/groen. Voor patiënten, maar ook de zorgmedewerkers zelf! En wat een mogelijkheden biedt natuur voor het voorkomen van ziekten, preventie dus. Als NFH ambassadeur zal ik actief meehelpen om natuurinclusief en gezondheid steeds nauwer met elkaar te verbinden!
(foto: Laila Willems)