IUCN-The World Conservation Union heeft in november 2019 een artikel van Nature For Health gepubliceerd in een van haar mondiale nieuwsbrief (IUCN congres 2020). De titel van het artikel is “Nature for health on our urban minds”.

Hieronder een aantal quotes uit het artikel, vertaald naar het Nederlands.

Het dagelijkse leven raakt steeds verder van de natuur verwijderd. Dit komt met name door de voortgaande urbanisatie over de hele wereld. Meer dan 50% van de mensen woont nu in stedelijke gebieden, en tegen 2050 zal dit stijgen tot ongeveer 70%. Verstedelijking vermindert de toegang tot groene ruimtes en gaat gepaard met verhoogde ziektes. Onze huidige sociale en communicatiepatronen brengen ons ook verder weg van de natuur. We hebben steeds meer schermtijd en minder groene tijd.

Een groene omgeving helpt om aandoeningen te voorkomen en versnelt het genezingsproces. Daarom is het opnieuw verbinden met de natuur van vitaal belang voor mensen en samenlevingen. Dit vereist veranderingen in paradigma’s, inclusief in onze gezondheidszorgsystemen. De natuur heeft een positief effect op de genezing van stressgerelateerde ziekten zoals depressie of burn-out en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de ontwikkeling van dergelijke ziekten. De natuur kan ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling van dementie, hart- en vaatziekten of geestesziekten.

Hier vind je het volledige artikel.