bedrijfsleven

Nature For Health werkt graag samen met zorgverleners, zorgverzekeraars, en ondernemers met een maatschappelijke missie of affiniteit. Van lokale zorginstellingen en bedrijven tot internationale marktpartijen. Belangrijk deel van ons streven daarbij is het op gang brengen van een nieuwe ‘bedrijvigheid’ en innovaties op het vlak van natuur en gezondheid, met start-ups, nieuwe methodieken, diensten en producten.

Wij stimuleren en faciliteren de oprichting van zgn. living labs met ruimte voor onderzoek en ontwikkeling van methodieken en producten op het gebied van natuur en gezondheid, inclusief relaties met klimaat, recreatie en toerisme, waterbeheer, enz. Deze labs bieden goede mogelijkheden voor winstgevendheid én dragen bij aan de wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van natuur bij het herstel van ziekten, bij preventie en bij gezond en vitaal ouder worden.

Voorbeelden van living labs: de Buitenhof Thebe, De Wever en Dagbesteding de Buitenhof in Tilburg, de RadboudUMC Psychiatrie Therapietuinen (Nijmegen) en de BuitensteBinnenTuin van VieCuri Medisch Centrum, Venlo. Voorbeelden zijn ook de vinden in de GGZ, mede als onderdeel van het Groene GGZ initiatief van Nature For Health en IVN samen met verscheidene GGZ instellingen. De Nederlandse GGZ en zorgverzekeraar CZ zijn partners van de Groene GGZ. 

We werken graag samen met zorgverleners in het groen, zoals wandelcoaches, natuurtherapeuten, landschapstherapeuten, lifestyle coaches, buitenpsychologen, tuintherapeuten en anderen. Dat zijn mensen die een grote praktijkervaring hebben opgebouwd wat betreft de inzet van natuur bij preventie en herstel. Zo werken wij samen met onder meer de Buitenpsychologen en Feelz. We werken ook samen met koepelorganisaties als de Nederlandse Vereniging voor Natuurcoaches en de Green Care Community of Practice.

We zijn ook voorstander van de ontwikkeling van zorgverzekeringen met een duidelijke groene component, en het opnemen van “natuur op recept” in gezondheidsprogramma’s en in de basisverzekering.  Zie voor referentie ook:  De Groene Zorgverzekering

Ook het Nationaal Groenfonds schenkt aandacht aan de relatie tussen natuur en gezondheidszorg. Zie bijvoorbeeld de brochure Zorg koppelen aan natuur. Tevens is interessant het rapport van IVN, de VU en Natuurvoormensen over Groene Gezonde Ziekenhuizen. En kijk eens naar dit inspirende voorbeeld van Olso University Hospital dat gedegen rekening houdt met de natuur bij de behandeling.

Belangrijk zijn ook de bedrijfsmatige en toeristische en recreatieve activiteiten die gebaseerd zijn op de helende kracht van natuur en landschappen. En die daarvan gebruik maken zonder het landschap schade te berokkenen. We doen dit vanuit het concept van Helende Landschappen en ook Green & Healthy Destinations. Dit omvat de zogenoemde therapeutische landschappen, met beroepsgroepen zoals landschapstherapeuten, groentherapeuten, lifestyle coaches en wandelcoaches.

NFH is 1% of the Planet Partner, en werkt in die hoedanigheid ook samen met 1% of the Planet Bedrijven Partners, in het bijzonder Suslight Nederland. Suslight Nederland, met duurzame tuinverlichting als core business, is erg betrokken bij de NFH missie.

Een mooi voorbeeld van samenwerking op het snijvlak van zorg en gezonde groene omgeving is onze relatie met Bloom Healthy Life, in het bijzonder Bloom Healthy Life Ameland.

Met de organisatie Vital10 werken we aan gezondheid & natuur, in het bijzonder Vital Trails. De koppeling van eHealth, gezondheid en leefomgeving komt daarin samen. 

Belangrijk voor NFH is ook onze relatie met de groensector, waaronder hoveniers / tuin- en landschapsarchitecten. We hebben een speciale relatie met Van Helvoirt Groenprojecten, waarvan Bert van Helvoirt en Jasperina Venema aan de basis stonden van de oprichting van NFH, samen met prof Patrik Grahn van de ‘University of Agricultural Sciences’, Zweden. Het Inspiratie Centrum NFH in Berkel-Enschot is gevestigd in het duurzame hoofdkantoor van Van Helvoirt Groenprojecten. 

Bent u als ondernemer geïnteresseerd in de (markt-)mogelijkheden van “groen en gezond” en/of het opzetten van een living lab? En wilt u weten hoe Nature For Health u daarbij kan ondersteunen? Neem dan contact op via info@nfhfoundation.com