Natuur op Recept maand in de Reeshof

September 2022 vond de Natuur op Recept-maand in de Reeshof, een “buitenstad” van de gemeente Tilburg. Dit is een initiatief van de Stichting Nature For Health in samenwerking met verscheidene partners in en om de Reeshof. Die partners zijn verderop op deze pagina genoemd.

De boodschap was: “Natuur op Recept draagt bij aan het herstellen van de band tussen mens en natuur en daarmee aan onze gezondheid. Want een dagelijkse dosis natuur maakt ons vitaler en veerkrachtiger”. In September vonden er onder meer Natuur op Recept wandelingen plaats: groene wandelingen met betrokkenheid van zorgverleners. Ook schonken zorgverleners extra aandacht aan de mogelijkheden van doorverwijzen van patiënten naar de natuur. In geval van de Reeshof is dat vooral de natuur van het Van Gogh Nationaal Park, een park dat vaak bijna letterlijk “tot de voordeur” komt.

Gezondheidsvoordelen contact met de natuur

Contact met de natuur verbetert je stemming, helpt tegen depressieve gevoelens, en neerslachtigheid, verlaagt je bloeddruk, laat je beter slapen en maakt je creatiever. Zie het onderstaande schema, opgesteld door prof. dr. Agnes van den Berg, leidinggevend wetenschapper op het vlak van gezondheid en natuur.

Gelukkig zien steeds meer huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en andere zorgverleners het belang van de natuur voor onze gezondheid. 

Twee voorbeelden:
 “Een eenvoudig advies, zoals: “ga eens 20 minuten buiten lopen en het scheelt je een dosis insuline, omdat je spieren het teveel aan suikers absorberen” werkt heel goed”, zegt de Oisterwijkse huisarts Margriet de Beus.
“Natuur op Recept is een medicijn dat de kans op 80 aandoeningen kleiner maakt, en zelfs bijdraagt aan de genezing als je al een aandoening hebt. Ik raad het iedereen al 20 jaar aan, als onderdeel van een gezonde leefstijl, en ik gebruik het zelf ook”, zegt Amersfoortse huisarts / opleider Karel Bos.

Ook in en rond de Reeshof ziet een groeiend aantal zorgverleners “in de eerste lijn”, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, het belang van contact met de natuur. Voor patiënten, maar ook voor henzelf.

Reeshof – een groene wijk

De Reeshof is op veel plaatsen een groene wijk met parkjes, parken en groenzones, zoals het Reeshofbos en het Reeshofpark, de groen-blauwe zones van het riviertje de Donge en van het Wilhelminakanaal, het Bleukbos, ten zuiden van de Bredase weg en de Lange Rekken, een natuurgebied nabij het Wilhelminakanaal, links van het fietspad van de Reeshof naar Dongen. Al die gebieden zijn, zoals gezegd, onderdeel van het Van Gogh Nationaal Park. Een park met ook prachtige natuurgebieden nabij de Reeshof, zoals Huis ter Heide van Natuurmonumenten en de Regte Heide/Riels Laag van Brabants Landschap.

Landschapstriënnale 2021 van start in Van Gogh Nationaal Park

Volop mogelijkheden dus het concept Natuur op Recept in praktijk te brengen. Maar wat is Natuur op Recept nu precies?

Wat is Natuur op Recept?

Het Natuur op Recept- initiatief stimuleert professionals in zorg en welzijn om hun patiënten en cliënten vaker te adviseren om de natuur op te zoeken. Dat is belangrijk voor iedereen. Want, ondanks de vele bezoekers aan de natuur in coronatijd, gaan veel mensen nog niet uit zichzelf (vaak) de natuur in gaat. Een fysio of een huisarts die natuur voorschrijft kan zo een ‘stok achter de deur’ vormen.

Dit kan op allerlei manieren, van het simpele advies om regelmatig een ommetje te maken in het park in de buurt tot een meer gerichte verwijzing naar natuurgerichte interventies, zoals groepswandelingen in de natuur, zorgboerderijen, of vrijwilligerswerk in buurttuinen. Ook kan worden doorverwezen naar een zgn. “groene zorgverlener”.

Een natuurrecept kan worden voorgeschreven in samenhang met medicatie, maar ook preventief, met als doel om te voorkomen dat mensen (meer) klachten en kwalen krijgen.

Feitelijk kan iedereen die meer wil doen met natuur voor de gezondheid Natuur op Recept inzetten, ook zonder ‘recept’ van zorgverleners.   Op de website ‘Natuur op Recept’ staan daarvoor de nodige suggesties: https://www.natuuroprecept.nl/.

Activiteiten Natuur op Recept maand Reeshof

  • Tijdens het Natuur op Recept maand in de Reeshof vroegen we zorgverleners in en rond de Reeshof (meer) aandacht te geven aan het voorschrijven van natuurcontact. Daarvoor hebben we een “Natuur op Recept Reeshof doorverwijsopties”- document opgesteld.
  • We vroegen Reeshofbewoners om minstens 20 minuten per dag contact met de natuur te hebben. Je zult merken dat dit een geweldig positief effect heeft op lichaam en geest.
  • Er is een Doorverwijskaart Natuur op Recept Reeshof – Van Gogh Nationaal Park beschikbaar. Om je te verwijzen naar mooie groene en blauwe gebieden in en om de Reeshof. Klik hier.
  • En, zoals gezegd, vonden er aantrekkelijke Natuur op Recept wandelingen plaats, voor jong tot oud. Daarin kon je-  professioneel begeleid en met tips voor je gezondheid- met natuur in contact zijn.
13 & 27 Sept,
16-17u
Wandelingen vanaf Reeshofpark (voor algemeen publiek), organisator: De Buitenfysiotherapeut & FysioHolland – Reeshof. Verzamelen op centraal parkeerterrein Reeshofpark (bij Klaaswaalpad). (Gerealiseerd) 

 

9 16, & 23 Sept,
10.30 – 11.30u
Wandelingen vanaf Scheveningenplein (voor senioren) organisator: FysioHolland – Reeshof, Thebe, Diëtistenpraktijk Leefstijl en Dieet, verzamelen bij Contour de Twern Scheveningenplein, Scheveningenplein 2A, Reeshof. (Gerealiseerd) 

23 Sept, 13.00 – 17.00u

Back to Nature Walks & Talk Reeshofbos, organisator Nature For Health, vanaf Participatietuin Den Reijacker (Verzamelen bij Van Beurden, Pizzaria, Huibeveendreef 22) (vooral voor jongeren, maar iedereen is welkom). (Gerealiseerd)
 
   
30 Sept, 10.00 – 11.00uMeditatieve Wandeling vanaf Ketelhavenplein, organisator Yoga Centrum Reeshof, met mogelijkheid van theetje en napraten aan het eind van wandeling. Verzamelen Ketelhavenplein 153. (Gerealiseerd) 

Wie zijn betrokken bij Natuur op Recept Reeshof?

Nature For Health (NFH), met Zorgbelang Brabant – Zeeland, Contour de Twern, Thebe, en het Van Gogh Nationaal Park en een aantal huisartsen-,  fysiotherapie- en diëtistenpraktijken en groene zorgverleners, werken samen aan de Natuur op Recept pilot in de Reeshof. De pilot is onderdeel van NFH’s Gezonde Groene Wijk Reeshof project, en wordt ondersteund door de gemeente Tilburg.

Meewerkende zorgverleners in en om de Reeshof (klik op naam voor meer informatie)

Huisartsenpraktijk GC Reeshof
Huisartsenpraktijk Tuindorp
Huisartsenpraktijk Dalem
Huisartsenpraktijk Keulemans & Geelen
FysioHolland Reeshof
De Buitenfysiotherapeut – Basis in Beweging
Diëtistenpraktijk Leefstijl en Dieet
Wandelcoach Annemieke
Yogacentrum Tilburg – Reeshof
Natuurspiegeloog Intuïtief Psycholoog.

De Natuur op Recept Maand Reeshof is succesvol afgerond. Onder nieuwsberichten is een verslag te vinden.

Kijk voor meer informatie over Natuur op Recept op deze website https://www.natuuroprecept.nl/