Hebben landschappen geneeskrachtige eigenschappen? Het antwoord op deze vraag is bevestigend. Al vele eeuwen wordt de genezingswaarde van het landschap gewaardeerd en benut, bijvoorbeeld via thermen en (andere) kuuroorden.

Landschappen die uitnodigen om te recreëren, te bewegen,  wandelen, klimmen, of na te denken over het leven en dichterbij onszelf te komen.

Elk jaar tijdens de zomer- of wintervakanties ervaren vele miljoenen mensen de weldadige werking van het in contact zijn met landschappen van velerlei aard. De kust en het berglandschap zijn twee populaire voorbeelden.

Nature For Health wil meer aandacht geven aan de geneeskracht van landschappen en de Europese regio’s die zich daarmee afficheren.

Er zijn verscheidene regio’s in Europa en elders in de wereld die zich profileren of onderscheiden door een mix van aantrekkelijke of indrukwekkende landschappen en kuuroorden of andere plekken van ontspanning. Het zijn zogenoemde “therapeutische landschappen”.

GesundLand Vulkaneifel in Duitsland is een goed voorbeeld van een therapeutisch landschap. In de toeristische promotie van de Vulkaneifel staat de relatie tussen landschap, natuur en gezondheid centraal. Verscheidene diensten worden aangeboden met de genezende kracht van het landschap als basis.

We willen allereerst de `groene gezonde landschappen` in beeld krijgen en daarna willen we ze verbinden in een leernetwerk van ‘Groene Gezonde Landschappen ‘, gerelateerd aan natuur, gezondheid en toerisme.  Daarbij willen we ook aandacht geven aan  (het ontwikkelen van) een netwerk van groentherapeuten/coaches, landschapstherapeuten en landschapsadviseurs.

Wellicht kent u regio’s die zich promoten als “groen en gezond”. Geef ze graag aan ons door of breng ze in contact met ons!

—————————-

Zie ook: Gezonde Groene Regio’s in Europa en elders