De koppen in de media waren duidelijk: “Door corona hebben we de natuur herontdekt”. En zelfs te veel: “Natuurgebieden worden overspoeld door bezoekers”. De frequente natuurbezoekers en boswachters hebben dat met eigen ogen kunnen constateren: het was soms “file-lopen” in en rond natuurgebieden. Niet leuk voor bezoekers, niet leuk voor de natuur.
 
Maar het was niet het hele verhaal. Slechts een deel van de mensen hebben natuur herontdekt. Dat deel dat redelijk gemakkelijk een auto pakt en een stuk kan gaan wandelen. En het afgelopen jaar blijkt dat de mensen die de natuur wel opzochten dat nu minder lijken te doen. 
 
En nog iets: Diverse wandelevenementen over het gehele land hebben te maken met een vermindering van het aantal deelnemers, sommige wel rond de 30% of meer. De vraag rijst dan of het corona-effect maatschappelijk gezien al dan niet heeft geleid tot het verduurzamen van ons gezond gedrag om vaker naar buiten te gaan. Of zijn we wellicht allemaal meer individueel de natuur op gaan zoeken? Het zou kunnen, maar die indruk hebben we niet. 
 
Buiten zijn is bewezen goed en goed voor ons fysieke en mentale balans. En in deze tijd waarin de mentale gezondheid onder druk staat kan de natuur verlichting bieden. Het is dus erg belangrijk om mensen op het belang van contact met de natuur te blijven wijzen. En hen daarbij te helpen. 
 
Nature For Health (NFH) en Stichting Gezond Natuur Wandelen (GNW) Wandelen zijn gezamenlijk aan het bezien hoe ze meer mensen kunnen verleiden de natuur op te zoeken, en te blijven opzoeken. En dan op een manier waarop natuurgebieden niet te veel worden belast. De Natuur op Recept aanpak is daarvoor een zeer kansrijke gebleken, vooral als daar Nationale Parken, terreinbeheerders en de (recreatie)natuur en het groen en de parken in de buurt bij worden betrokken.
 
Wil je meedenken met GWN en NFH? Zie onze socials, voor NFH Linkedin en Twitter.

(Foto: Stichting Gezond Natuur Wandelen).