psychologische stoornissenHet aantal psychische stoornissen in de westerse wereld neemt schrikbarend toe. Depressie, angststoornissen en zelfmoord treffen miljoenen mensen. Het verschil met minder ontwikkelde en dus groenere gebieden is opvallend. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de verstedelijking en onze huidige sociale en communicatiepatronen ons moe, onrustig en overprikkeld maken.

Ons dagelijks leven is steeds verder verwijderd van de natuur en de natuurlijke omgeving. Wereldwijd woont inmiddels meer dan de helft van de mensen in een stedelijke omgeving. Tegen 2050 zal dit aandeel 70% zijn. Stadsbewoners hebben 20% procent meer risico op angststoornissen en een 40 procent hoger risico op stemmingsstoornissen dan mensen in landelijke gebieden. Mensen geboren en opgegroeid in steden hebben twee keer zoveel kans om schizofrenie te ontwikkelen. (Jordan, R. 2015). Kortom: minder groene ruimtes betekent minder geestelijke gezondheid.

Wat doet NFH?
De natuur kan een belangrijk medicijn zijn voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Natuur kan letterlijk helpen de ‘zinnen te verzetten’. Contact met de natuur in een prikkelarme omgeving verlaagt het stressniveau en levert meer positieve gedachten op. Zelfs een korte wandeling of uit het raam kijken naar een mooi groen landschap heeft al een aantoonbaar effect. NFH heeft samen met zorginstellingen praktijkgerichte initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd op het raakvlak van geestelijke gezondheid en natuur. Daarnaast ontwikkelt NFH het initiatief ‘Nature On Your Mind’, waarmee wij een impuls geven aan de vergroening van terreinen van geestelijke gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen.

“This is how distance from nature is affecting our health”

Reconnecting to nature vital for mental health and health care