De natuur heeft een belangrijke helende werking  voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Natuur kan letterlijk helpen de “zinnen te verzetten”. Uiteraard geldt dat ook voor de zorgverleners en alle bezoekers van groene terreinen .

Contact met de natuur in een prikkelarme omgeving verlaagt het stressniveau en levert meer positieve gedachten op. Contacten tussen mensen, en tussen patiënt en behandelaar, zijn in het groen vaak meer ontspannend.

Met het initiatief De Groene GGZ willen Nature For Health en IVN, in samenwerking met Green Mental Health, de Buitenpsychologen en VU-Amsterdam, en met geïnteresseerde GGZ-instellingen een groene beweging in de GGZ op gang brengen, met een voortouwfunctie van 14 Groene Voorlopers onder GZ-instellingen.

Nature For Health en IVN zien een aantal belangrijke ontwikkelingen, die nodig zijn om de GGZ te vergroenen. Allereerst moet de behandelkamer (meer) naar buiten. Daarnaast zouden instellingen hun vaak grote groene terreinen kunnen openstellen voor de wijkbewoners voor meer contact met de buurt. Ook behandelaars van instellingen, die zelf geen groen terrein hebben, kunnen met hun cliënten naar buiten, bijna overal is wel een stuk natuur op loopafstand te vinden.

De terreinen kunnen dus veel beter worden benut en ook op sommige plekken anders ingericht. Zo heeft de ene cliënt behoefte aan uitgestrekte landschappen, terwijl de ander om gedachten af te leiden veel meer gebaat is bij drukke natuur, waarin juist van alles te zien en beleven is. Ook deze ‘healing environment’ maakt onderdeel uit van het voorstel ‘Groene GGZ’.

Het initiatief ‘Groene GGZ’ zal de komende maanden verder worden uitgewerkt.

Meer weten of meedoen? Neem gerust contact op:  info@nfhfoundation.com of 06-53691866  of  06 52396003 Vanuit België: +3106-53691866 of +31 6-52396003

Foto’s: Maurits E. Wolters