76% van de Nederlanders vinden dat artsen natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies, als is aangetoond dat dit helpt bij bepaalde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van IVN.

De studie stelt dat ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders eigenlijk vaker de natuur in zou willen. Gemiddeld besteden Nederlanders 115 minuten per week in de natuur. In de leeftijdscategorie 18 tot 54 jaar blijft dat steken op 1 uur en 37 minuten.

Met ‘de natuur in’ worden in de studie alle manieren van buiten zijn in de vrije tijd bedoeld: van stadspark, bos, tot op het water. Eigen tuin en sportvelden tellen niet mee.

Nature For Health (NFH) bepleit al jaren een actief gebruik van natuur en landschap voor de gezondheid, ook in de gezondheidszorg, zowel curatief als preventief.

NFH verwelkomde het initiatief op de Shetlandeilanden in Schotland, waar artsen in voorkomende gevallen natuur voorschrijven. Daartoe is daar ook een “nature prescriptions_calendar ontwikkeld.

NFH heeft met partners een initiatief (ver) in ontwikkeling, gericht op inzet van natuur in delen van de eerstelijnszorg. Dit initiatief zou onder meer moeten leiden tot meer aandacht in de gezondheidszorg voor de inzet van natuur, zowel bij patiënten als zorgverleners zelf.

Tevens zou het meer zicht moeten geven op de effectiviteit van bepaalde natuur- en landschapstypen met betrekking tot bepaalde gezondheidsklachten, of bij preventie. “Natuur op doktersvoorschrift” zou uiteindelijk zo gericht en effectief mogelijk moeten zijn. Websites zoals Beter in het Groen kunnen daarbij zeer behulpzaam zijn.

NFH benadrukt dat ook medische zorgverleners – een groep met een groeiend aantal gezondheidsklachten – zelf direct baat kunnen hebben bij het voorschrijven van meer natuur. Bijvoorbeeld in het kader van “wandelen met de huisarts”, zoals hier en daar al gebeurt. Fysiotherapeuten kunnen in voorkomende gevallen ook buiten behandelingen geven.

Voor meer informatie over het kantar-onderzoek:  klik hier en hier