Wandelen op het strand en langs de zee, we weten allemaal dat dat gezond  is. Het strand en de zee geven ons ontspanning, frisse zilte lucht en een gevoel van vrijheid.  Maar onderzoek heeft uitgewezen dat een strandbezoek nóg gezonder is dan we dachten.
Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden én om een hoge cholesterol tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Uit het onderzoek is gebleken dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker én in het cholesterolgehalte.
Het onderzoek loopt momenteel nog volop. De onderzoekers proberen volgens VLIZ  nu te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken en te begrijpen wat deze stoffen doen met andere cellen in ons lichaam.
Een woordvoerder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) noemt in het AD de resultaten ‘mogelijk interessant’, maar tempert de verwachtingen. ,,Het nieuws wordt gebracht alsof zeelucht kan voorkomen dat je kanker krijgt’’, maar die conclusie is op basis van deze studie te kort door de bocht”.
De onderzoekers hebben de tussentijdse resultaten van hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.