Plaatsen waar je het meest gelukkig voelt zijn vaak natuurgebieden en natuurlijke landschappen, zoals de Wadden en de duinen. Gebieden met ruimte. Gebieden met een vakantiegevoel. Daar glijdt de stress van je af en voel je je verbonden met een groter geheel.

Er is vaak een duidelijk verband tussen de nationale parken en de ‘geluksplekken’.

Liesbeth Paardekoper van de Geluksatlas zegt in een interview: “De Hoge Veluwe en de Veluwezoom/Posbank zijn de absolute toppers. De Veluwe wordt door bijna één op de tien respondenten genoemd.” Ook de nationale parken Utrechtse Heuvelrug, Biesbosch, Weerribben-Wieden, Sallandse Heuvelrug en Drentse Aa worden regelmatig genoemd. En het strand komt als geluksplek terug, gekoppeld aan verschillende locaties: de Zeeuwse stranden, Hoek van Holland, Bergen/Egmond en de stranden van de Waddeneilanden”.

De Atlas voor Gemeenten onderzoekt het geluksgevoel van Nederlanders in gemeenten. Gelukkige gemeenten zijn, volgens de onderzoekers, gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

Geluk en gezondheid zijn met elkaar verbonden. En vooral ook in vakantieperiodes is het goed om te realiseren hoe belangrijk de verbinding met onze leefomgeving voor ons is.

Investeren in de natuur en in een groene woonomgeving is investeren in onze gezondheid en in ons geluksgevoel.

Bronnen: De gelukkigste plek van Nederland https://www.atlasleefomgeving.nl/nieuws/gelukkigste-plek-van-nederland en https://www.atlasvoorgemeenten.nl/ Foto: NL, Friesland, Vlieland, Saxifraga-Hans Dekker

Zie ook: Dit is de gelukkigste plek van Nederland