Organisaties en instellingen slaan handen ineen

22 april 2021. Natuur moet een belangrijke rol krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. Meerdere GGZ-instellingen zijn het erover eens dat groen kan worden ingezet bij de behandeling van allerlei psychische problemen. Dat bleek tijdens de webinar ‘Groene GGZ’, georganiseerd door Nature For Health, IVN Natuureducatie en Green Mental Health.

Meer dan 70 partners uit de mentale gezondheidszorg, waaronder diverse grote GGZ-instellingen, namen deel aan de online bijeenkomst, waarmee de initiatiefnemers een groene beweging in de geestelijke gezondheidszorg op gang willen brengen. Het onderliggende voorstel ‘Groene GGZ’,  werd door vele partijen omarmd. Meerdere instellingen uit de GGZ hebben al aangegeven graag een ‘Groene Voorloper’ te worden en aan de slag te willen gaan om natuur volop te benutten als bron voor mentale gezondheid.

‘Heel fijn om te merken dat natuur als bron van geestelijke gezondheid eindelijk begint te leven,’ zegt Renske Visscher, regiodirecteur van IVN en verantwoordelijk voor Natuur & Gezondheid. ‘Er liggen meer dan 70.000 onderzoeken op de plank die aangeven hoe belangrijk natuur is voor de gezondheid. Het is goed dat deze niet langer genegeerd worden.’

Behandelkamer naar buiten
Nature For Health, IVN en Green Mental Health zien een aantal belangrijke ontwikkelingen, die nodig zijn om de GGZ te vergroenen. Allereerst moet de behandelkamer naar buiten. Daarnaast zouden instellingen hun vaak grote groene terreinen kunnen openstellen voor de wijkbewoners voor meer contact met de buurt. Ook behandelaars van instellingen, die zelf geen groen terrein hebben, kunnen met hun cliënten naar buiten, bijna overal is wel een stuk natuur op loopafstand te vinden.

‘Je staat er versteld van hoe weinig mensen met psychische problemen nu buiten komen en dat terwijl veel GGZ-instellingen juist van oudsher op grote groene terreinen zitten’, aldus Rob Wolters, directeur van Nature For Health. 

Healing environment
De terreinen kunnen dus veel beter worden benut en ook op sommige plekken anders ingericht. Zo heeft de ene cliënt behoefte aan uitgestrekte landschappen, terwijl de ander om gedachten af te leiden veel meer gebaat is bij levendige natuur, waarin juist van alles te zien en beleven is. Ook deze ‘healing environment’ maakt onderdeel uit van het voorstel ‘Groene GGZ’.

Het project ‘Groene GGZ’ zal de komende maanden worden uitgewerkt om op 30 september 2021 te worden gelanceerd op het congres ‘Natuur en Mentale Gezondheid 2021’.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Wolters, NFH, via info@nfhfoundation.com