Een consortium van 12 partners, waaronder Nature For Health, onder leiding van Wageningen Environmental Research (Alterra), onderzocht de effecten van een hoogwaardige groene omgeving op kwetsbare ouderen, hun mantelzorgers en de besparingen die groen kan opleveren voor de gezondheidszorg.

NFH was een van de leden van het consortium, en het NFH team bestond uit Jasperina Venema, Joop van Hezik, Ben Janssen en Bert van Helvoirt.

NFH-er Joop van Hezik schreef een beeldende beschouwing over het project Groen voor Grijs, die in onderstaande link is te vinden.

Een van de resultaten van het project waarvan veel geleerd kan worden is Groen voor Grijs in de wijk Waterhoef in Oisterwijk. “Wat Groen Voor Grijs mij vooral geleerd heeft betreft hoe ‘participatie’ vorm te geven, stelt Van Hezik.

Van Hezik eindigt zijn beschouwing als volgt:

“Ik geloof in de kracht van verhalen, in ‘storytelling’. En niet in een klassieke wetenschapsopvatting die, zoals Sjerp van Wageningen Environmental Research het zo fraai uitdrukt, stelt: “Geen woorden, maar data.”

En het project Groen Voor Grijs vertelt m.i. een verhaal. Het verhaal van hoe een groene woon- en leefomgeving (en vooral ook het samen aanleggen en onderhouden daarvan) bijdraagt aan de sociale samenhang in straten en buurten en het welzijn van mensen. Nog los van de gezondheidseffecten.”

Lees hier de hele beschouwing