In oktober dit jaar vindt in het Van Gogh Nationaal Park i.o. de ‘Helend Landschap Dag” plaats, mede als opmaat naar #Landschapstriënnale2021.

“Helend landschap” heeft als missie het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor het landschap als helende kracht voor de gezondheid van mens en natuur en het ondersteunen van maatschappelijke bewegingen op dat vlak.

De coronacrisis heeft ons laten zien dat de gezondheid van mens en natuur onlosmakelijk verbonden zijn: geen gezonde mens zonder een gezonde aarde. De World Health Organisation (WHO) heeft daarom in haar “Manifesto for a healthy recovery from Covid-19” de bescherming van natuur op nummer 1 gezet[1]. Ook de VN en de Europese Unie geven hogere prioriteit aan de thema’s gezondheid en biodiversiteit, via de Global Goals en in al het relevante EU beleid, inclusief de ‘EU Biodiversity Strategy for 2030’.

Vrijdag 10 juli 2020 was de eerste kernteam-vergadering ter voorbereiding van de Helend Landschap Dag, georganiseerd door Nature For Health, in samenwerking met Broedplaats De Steenfabriek Udenhout.

Wat een mooie energie & verbindingen! Dit gaat heel mooi worden: verrassende activiteiten met impact en uitstraling op minstens 2 locaties in het Van Gogh Nationaal Park: de Steenfabriek in Udenhout en het Inspiratie Centrum Nature For Health i.o. in Berkel-Enschot. Aansluiting van Landgoed Haarendael in Haaren wordt verkend.

De Helend Landschap Dag wordt onder meer gesponsord door Rabobank Hart van Brabant, Nature For Health en Van Helvoirt Groenprojecten. Overleg is gaande met andere mogelijke financiers.

Binnenkort meer!

[1] https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-manifesto-for-a-healthy-recovery-from-covid-19