De Helend Landschap Dag was zeer succesvol, zowel het Debat “Heel Het Landschap” als het publieksdeel!

In deze link een opname van het Debat, met onder meer een openingsspeech van de Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, gevolgd door een speech van prof dr. Agnes van den Berg, en een “closing speech” van de EU Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

De dag kende een mooie start met de opening van het Inspiratie Centrum Nature For Health, in Berkel-Enschot en het “Van Gogh Nationaal Park” Helend Landschap Pad door de ontwerper, Van Gogh Nationaal Park ambassadeur Frans Kapteijns, tezamen met de voorzitter van het Van Gogh Nationaal Park, Yvo Kortmann.

Door het Pad, een fietspad, worden het Inspiratie Centrum en de Steenfabriek Udenhout met elkaar verbonden.

Het Inspiratie Centrum, gelegen in het Nationaal Park, is mooi ‘aangekleed’ binnen en buiten, momenteel met o.a. de NatureBliss fototentoonstelling “Natuur als visueel medicijn” en de “Healing Pod” (een groene binnenruimte waar je zintuigen worden geprikkeld en je tot rust komt). (Helaas is het Centrum, vanwege de coronamaatregelen momenteel niet toegankelijk voor publiek).

In het tweede deel van de ochtend vond het Debat “Heel het Landschap plaats”. Dit Debat werd voorgezetten door NFH voorzitter Sabine Pinedo, te samen met plv Regional Directeur IUCN-Europa Chantal van Ham, en (online) geopend door de heer Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, met een krachtige boodschap om mens en natuur zo spoedig mogelijk in balans te krijgen. Zijn speech werd gevolgd door een inspirerende bijdrage van prof. dr. Agnes van den Berg.

Het Debat, waar ook de voorzitter van het Van Gogh Nationaal Park, Yvo Kortmann, de voorzitter van Europarc Federation Ignace Schops, Oisterwijker Bert Klerks, en andere aan meedeeden, werd afgesloten door de EU Commissaris voor Milieu, de heer Virginijus Sinkevičius.Hij wees erop hoe sterk natuur en biodiversiteit, onder meer in Natura 2000-gebieden, met onze gezondheid verweven zijn. Hij gaf tevens aan graag eens het Van Gogh Nationaal Park te willen bezoeken. Daarna werd door NFH bestuurslid Joop van Hezik de ‘Healing Landscape Declaration’ gepresenteerd.  Deze verklaring zal breed worden verspreid in Nederland en wereldwijd.

Op twee locaties, te weten op het Inspiratie Centrum Nature For Health (Berkel-Enschot) en op de Broedplaats De Steenfabriek Udenhout hebben mensen het helend landschap aan den lijven kunnen zien, voelen en ervaren, op verscheidene sprankelende manieren. Onder meer via begeleide wandelingen, kunstuitingen in de natuur (Gardens of Abundance), en informatie over hoe te natuur te gebruiken (als basisscholier, jongere, als oudere, als mens met dementie, enz). Ook de Healing Pod en de Podcast “Blokje Omdenken” werden gepresenteerd en toegelicht.

In het kader van de Helend Landschap Dag lanceerde de Landschapstriënnale (LT) 2021 een Helend Landschap film, gebaseerd op een interview van LT2021 curator Marco Vermeulen met NFH executive Rob Wolters.

De Helend Landschap Dag was een Partner Event van de #EuropeanGreenWeek2020 van de Europese Commissie en gekoppeld aan de VN Global Goals. Het was tevens een opmaat op het vlak van Helend Landschap naar de Landschapstriënnale 2021.

Organisatoren van de Helend Landschap Dag waren Nature For Health en Broedplaats Steenfabriek Udenhout, in samenwerking met verscheidene partners: Kunstloc Brabant, Van Gogh Nationaal Park, Stichting Buitenschool, Starters4Communities, en Bureau Lentekracht. Ook de Bibliotheek Midden-Brabant, Van Helvoirt Groenprojecten en de Rabobank Hart van Brabant deden mee.  De laatste twee mede als financier van de Dag.

Hier vindt u de website van de Helend Landschap Dag. Deze website zal tevens worden gebruikt voor de Helend Landschap inbreng in de Landschapstriënnale 2021, die gepland is voor april 2021.