Geleen | Berkel-Enschot 

Nature For Health (NFH) en de Limburgse zorginstelling Stichting Somnium Begeleiding & Stichting Somnium Zorg (Somnium) gaan samenwerken. Samen willen ze een impuls geven aan de vergroening van de jeugdzorg & de WMO in Limburg en daarmee de betekenis van natuur hier verder integreren. De organisaties gaan o.a. samen activiteiten ontwikkelen, waarbij het meten van de effecten van begeleidingen in het groen, de reacties van cliënten, het (verder) betrekken van het bedrijfsleven bij de zorgverlening én het maken van stappen van cliënten naar de arbeidsmarkt centraal staan. 

De stichting Nature For Health heeft als doel om de kwaliteit van het leven en de leefomgeving te verbeteren, door het verbinden van gezondheid en natuur. De vergroening van de geestelijke gezondheidszorg is één van de speerpunten van NFH. Eén van de voorbeelden is NFH initiatief ‘Nature on Your Mind’; een actieprogramma waarin samen met partners wordt gewerkt aan het implementeren van groenprojecten rondom o.a. geestelijke gezondheidsinstellingen of instellingen in de Ambulante Zorg. 

Somnium is gericht op de ambulante jeugdzorg, WMO en begeleid wonen in Zuid-Limburg. Ze heeft natuur en groen als wezenlijk deel van haar behandelingspakket opgenomen, onder meer via thema’s als ‘BOB’ (Buiten Op je Best) op de verschillende buitenterreinen en ‘LEEV’ (Leren, Exploreren, Ervaren en Veranderen). Hier worden nieuwe vaardigheden (praktisch en sociaal emotioneel) getraind om weer deel te nemen aan de maatschappij. Volgens bestuur executive Rob Wolters van NFH, is Somnium een voorloper op het vlak van praktisch integreren van natuur in de Jeugdzorg en de WMO; 

“Andere zorginstellingen kunnen van Somnium leren. Door de samenwerking tussen NFH en Somnium kunnen we elkaar helpen om een verdiepingsslag te maken.”

Een voorbeeld van zorg dat Somnium levert in de natuur is AldenborghZorg bij Biologische Wijngaard Domein Aldenborgh. De wijngaard ligt tussen de Limburgse heuvels in Eys. Door de biologische bedrijfsvoering en het respect voor de natuur, is er een groene omgeving ontstaan die uitermate geschikt is voor ‘groene-zorg’. Een ander voorbeeld is de samenwerking van Somnium met Hotel Van Der Valk | Stein-Urmond. Naast het hotel is een tuin ingericht tot fruit-, groente en kruidentuin. De cliënten van Somnium worden betrokken bij alle werkzaamheden die in de tuin noodzakelijk zijn. De oogst wordt vervolgens gebruikt in de keuken van het hotel. Oprichter en bestuurder Niels Reinders en tuintherapeut Hugo Voortman van Somnium stellen: 

“De verbinding tussen mens en natuur is de beste remedie in ondersteuning bij herstel, ontwikkeling & groei voor kinderen, jongeren en volwassenen in combinatie met integratie in de maatschappij.”

 

Schermafbeelding 2020-05-14 om 22.00.08

 PERSBERICHT | MEI 2020 NFH | WWW.NFHFOUNDATION.COM SOMNIUM | WWW.SOMNIUMONLINE.NL