Tilburg/Berkel-Enschot, 17 februari 2021

We zijn gewend om van de dokter medicijnen voorgeschreven te krijgen. En soms rust of meer beweging, of een dieetvoorschrift. Maar hebben we ooit het advies om meer de natuur in te gaan voorgeschreven gekregen? Waarschijnlijk niet. De stichting Nature For Health (NFH), in partnerschap met IVN, vindt het hoog tijd dat hier verandering in komt en lanceert – als eerste stap – de website Natuur op Recept – Ontdek de gezonde kracht van de natuur.

Natuur en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wetenschappelijke bewijsvoering hiervan groeit met de dag. Maar natuur en gezondheidszorg zijn twee werelden die nog veel nauwer kunnen samenwerken, en samen meerwaarde kunnen creëren. Mede daarom heeft NFH de Natuur op Recept-website gemaakt, die vandaag de lucht in is gegaan. Kijk hiervoor op www.natuuroprecept.nl De lancering van de website markeert de start van het “Natuur op Recept”- initiatief.

Het belang van een gezonde leefstijl wordt steeds duidelijker. Zeker nu. Natuur kan een belangrijke ondersteunende rol spelen in het bereiken en vasthouden van die gezonde leefstijl. Natuur maakt dat je je blijer voelt waardoor het bewegen buiten gemakkelijker is vol te houden.

De kerngedachte van ‘Natuur op Recept’ is dan ook dat professionals in zorg en welzijn, waaronder huisartsen en fysiotherapeuten, vaker aan hun patiënten en cliënten het advies geven om contact te maken met natuur. Ook mensen die zelf zonder verwijzing meer willen doen met natuur voor hun gezondheid kunnen terecht op de website. De ‘Natuur op Recept’- website geeft hiervoor informatie en tips. De website is een startpunt. We staan open voor samenwerking met geïnteresseerde partijen voor uitbreiding, verbetering en verdieping van ons initiatief. Aanmelding kan via de website.

‘Natuur op Recept’ krijgt steeds meer aandacht, ook internationaal. Enkele landen zijn Natuur op Recept al aan het opnemen in de gezondheidszorg. Het idee is dan ook niet nieuw. Hippocrates schijnt al gezegd te hebben: het is de natuur die geneest. De meeste mensen kennen de gezonde werking van natuur ook uit eigen ervaring. Zo blijkt uit peilingen dat meer dan 9 op de 10 Nederlanders het eens is met de stelling “een bezoek aan de natuur geeft mij een goed gevoel”. Tegelijkertijd schiet een bezoek aan de natuur er in de drukte van alledag vaak bij in. Een verwijzing van de huisarts of andere zorgprofessional kan dan net dat duwtje in de rug geven om wel de natuur op te (blijven) zoeken. 

In deze coronatijden zien we een herwaardering van de natuur. Het is belangrijk dat we het belang van de natuur voor onze gezondheid ook in post-coronatijd blijven zien en ervaren. De website ‘Natuur op Recept’ helpt daarbij.

Noot voor de redactie: De stichting Nature For Health (NFH), opgericht in 2013, heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van het leven en de leefomgeving door het verbinden van gezondheid en natuur. De stichting is een non-profit organisatie. Voor contact: info@nfhfoundation.com en 06-53691866. Website: www.nfhfoundation.com. Website IVN: https://www.ivn.nl